IASbaba’s Daily CSAT Practice Test
Daily CSAT Practice Test
Everyday 5 Questions from Aptitude, Logical Reasoning, and Reading Comprehension will be covered from Monday to Saturday.
Make the best use of the initiative. All the best!
To Know More about Ace the Prelims (ATP) 2021 – CLICK HERE
Important Note:
 Don’t forget to post your marks in the comment section. Also, let us know if you enjoyed today’s test 🙂
 After completing the 5 questions, click on ‘View Questions’ to check your score, time taken and solutions.
Testsummary
0 of 5 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
Information
To view Solutions, follow these instructions:
 Click on – ‘Start Test’ button
 Solve Questions
 Click on ‘Test Summary’ button
 Click on ‘Finish Test’ button
 Now click on ‘View Questions’ button – here you will see solutions and links.
You have already completed the test before. Hence you can not start it again.
Test is loading...
You must sign in or sign up to start the test.
You have to finish following test, to start this test:
Results
0 of 5 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have scored 0 points out of 0 points, (0)
Average score 

Your score 

Categories
 Not categorized 0%
Pos.  Name  Entered on  Points  Result 

Table is loading  
No data available  
 1
 2
 3
 4
 5
 Answered
 Review

Question 1 of 5
1. Question
What will be the cost of laying a carpet on a floor which has its length and breadth in the respective ratio of 32:21 and where its perimeter is 212 ft, if the cost per square foot of laying the carpet is ₹ 2.5?
Correct
Solution (a)
Let the length and breadth of a floor be 32x and 21 x respectively,
Given, perimeter of the floor = 212
2(32x+21x) = 212 == 106x = 212 == x = 2ft
Therefore, area of the floor =Length * Breadth = (32*2)*(21*2) = 2688 sqft
So, the cost of laying a carpet = Rs.2.5/sq.ft * 2688 sq.ft = Rs.6,720.
Incorrect
Solution (a)
Let the length and breadth of a floor be 32x and 21 x respectively,
Given, perimeter of the floor = 212
2(32x+21x) = 212 == 106x = 212 == x = 2ft
Therefore, area of the floor =Length * Breadth = (32*2)*(21*2) = 2688 sqft
So, the cost of laying a carpet = Rs.2.5/sq.ft * 2688 sq.ft = Rs.6,720.

Question 2 of 5
2. Question
Read the following passage and answer the question that follows the passage.
An anthropologist thought he would test these African children. He placed a bowl of fruit underneath a tree and told them that the first one to reach the tree could have the fruit. When he told the children to run, they all took each other’s hands and ran together. They all enjoyed the fruit together. This is the African concept of Ubuntu. In my opinion, it is also why Africa is preyed upon by the vultures untamed and let loose by other cultures.
When asked why they didn’t run the course alone, they answered, Ubuntu! How can we be happy when others are sad?
Ubuntu in xhosa is roughly translated, “i am because we are.”
What is the social message conveyed through the passage?
 Community good should come first than personal good.
 Human race will happy when we as a society are happy.
 We need to focus on our advancements first then the society
Which are the correct options?
Correct
Solution (c)
It is clearly stated in the passage that in African culture, togetherness is given more importance than individuality. Similarly, social happiness is what is looked forward to rather than individual’s achievements.
Incorrect
Solution (c)
It is clearly stated in the passage that in African culture, togetherness is given more importance than individuality. Similarly, social happiness is what is looked forward to rather than individual’s achievements.

Question 3 of 5
3. Question
The circumference of the front wheel of a cart is 40 ft long and that of the back wheel is 48 ft long. What is the distance travelled by the cart, when the front wheel has done eight more revolutions than the rear wheel?
Correct
Solution (d)
Let the rear wheel make ‘n’ revolutions.
At this time, the front wheel should have made (n+8) revolutions.
As both the wheels would have covered the same distance,
48*n = 40(n+8)
48n = 40n+320
8n = 320
n = 320/8 = 40
So, distance covered = 40*48 = 1920 ft.
Incorrect
Solution (d)
Let the rear wheel make ‘n’ revolutions.
At this time, the front wheel should have made (n+8) revolutions.
As both the wheels would have covered the same distance,
48*n = 40(n+8)
48n = 40n+320
8n = 320
n = 320/8 = 40
So, distance covered = 40*48 = 1920 ft.

Question 4 of 5
4. Question
The respective ratio between the speeds of car, a jeep and a tractor is 3: 5: 2. The speed of the jeep is 250% the speed of the tractor which covers 360 km in 12 h. What is the average speed of car and jeep together?
Correct
Solution (b)
Speed of tractor = 360/12 =30 km/h.
Speed of jeep = 30*250% = 75 km/h.
Speed of car = 3/5*75km/h = 45 km/h.
Therefore, average speed of car and jeep together = (75+45)/2 = 60 km/h.
Incorrect
Solution (b)
Speed of tractor = 360/12 =30 km/h.
Speed of jeep = 30*250% = 75 km/h.
Speed of car = 3/5*75km/h = 45 km/h.
Therefore, average speed of car and jeep together = (75+45)/2 = 60 km/h.

Question 5 of 5
5. Question
Ayesha’s father was 38 years of age when she was born while her mother was 36 years old when her brother four years younger to her was born. What is the difference between the ages of her parents?
Correct
Solution (c)
Mother’s age when Ayesha’s brother was born = 36 years.
Father’s age when Ayesha’s brother was born = (38 + 4) years = 42 years.
Therefore, the required difference = (42 – 36) years = 6 years
Incorrect
Solution (c)
Mother’s age when Ayesha’s brother was born = 36 years.
Father’s age when Ayesha’s brother was born = (38 + 4) years = 42 years.
Therefore, the required difference = (42 – 36) years = 6 years
For a dedicated peer group, Motivation & Quick updates, Join our official telegram channel – https://t.me/IASbabaOfficialAccount